Ismerd meg a BIOFLUID-ot

A BioFluid® szabadalommal védett növénykondicionáló készítmény egy gilisztahumusz-alapú növénytápoldat és baktériumtrágya. BIO termesztésben is használható, kemikáliáktól mentes, környezetbarát tápoldat!

Rendszeres használata fokozza a növények ellenálló képességét és javíthatja a termés minőségi és mennyiségi mutatóit, valamint kedvezően befolyásolhatja annak szállíthatóságát és eltarthatóságát.

A BioFluid® előnyei:

 • GMO- és vegyszermentes,
 • biogazdálkodásban is használható,
 • meglévő technológiába beilleszthető,
 • felhasználása gazdaságos,
 • munkaegészségügyi és élelmezésügyi várakozási ideje 0 nap.


A BioFluid® gilisztahumusz vizes kivonatából készül, egyedi eljárással, amelynek során elősegítjük a baktériumtörzsek spóra-, illetve cisztaképződését. Az előállított stabil tápoldat eltarthatósági ideje 2 év.1. MITŐL TÖBB MINT TÁPANYAG A BioFluid®?

 • Természetes baktérium-kultúra, amely elősegíti a talajélet helyreállítását és a növényélettani folyamatok támogatását.
 • A BioFluid®-ban található humuszanyagok elősegítik a talaj szerkezetképződését, javul a talaj tápanyag-, víz- és hőgazdálkodása.
 • A BioFluid®-ban található mikro- és mezoelemek természetes eredetűek, összetételük és arányuk megfelel a humusz ásványianyag-tartalmának.2. A BioFluid® HATÁSAI

2.1. A TALAJMINŐSÉG JAVÍTÁSA

 • tömörödöttség, levegőtlenség
 • talajkiszáradás / túlzott vizesség
 • degradálódott bakteriális talajélet
 • tápanyaghiány / tápanyagtöbblet
 • sókártétel

A BioFluid® rendszeres használata javítja a talaj szerkezetét és kémiai összetételét, valamint helyreállítja a mikrobiológiai talajéletet. Ez a BioFluid®-ban található humuszanyagok és baktériumtörzsek együttes hatásának köszönhető.

A valódi humuszanyagok (huminsavak, fulvosavak) polimerizáció, kondenzáció, valamint ásványi és
szerves komponensek összekapcsolása révén lehetővé teszik tartós talajszerkezeti elemek kialakítását, növelik a porhanyósságot. Kelátok vagy kicserélhető ion formájában képesek számos, a növények számára nélkülözhetetlen ásványi anyag (Ca, P, Mg, Cu, Zn, Mn, Mo, Fe, V, B) kation formájában való megkötésére, és jól felvehető formában történő hatékony tárolására. Nagy vízmegkötő képességük révén javítják a talaj vízállóságát és jelentősen növelik víztartó képességét. A humuszanyagok továbbá nagy hatású pufferanyagok, amelyek megakadályozzák a talaj gyors pH-változását.

A BioFluid®-ban található Azotobacter és Azospirillum fajok a légköri nitrogén megkötésével növelik a talaj növények számára hasznosítható nitrogén-tartalmát, valamint elősegítik a kálium felszabadítását, a Bacillus megaterium pedig a talajban kötött formában lévő foszfort mobilizálja.

A BioFluid® alapanyagául szolgáló gilisztahumusz nagy mennyiségben és természetes arányban tartalmazza a fent említett mikro- és mezoelemeket, amelyek elengedhetetlenek a növények egyenletes és egészséges fejlődéshez. A BioFluid® folyamatos használata és megfelelő szerves trágya bevitele mellett jelentősen csökkenthető a termőterületekre kivitt műtrágya mennyisége, így elkerülhető az esetleges tápanyag-túladagolás (sókártétel) és a talajvíz elnitrátosodása, továbbá javul a talaj tápanyagmegőrző képessége és fokozódik a toxikus fémek oldhatatlan formában való megkötése.


2.2. VEGETÁCIÓS IDŐSZAK ALATTI KÁROS HATÁSOK ELLENSÚLYOZÁSA

 • baktérium- és gombafertőzés
 • rovarkártétel
 • kedvezőtlen időjárási viszonyok (hőmérséklet, fény, csapadék)

A BioFluid®-ban lévő baktériumok (pl. Bacillus cereus) természetes antagonistái a talajban és a növényen előforduló fitopatogén baktérium- és gombafajoknak, a Bacillus thuringiensis által termelt toxinokról számtalan irodalmi adat bizonyítja, hogy hatékony védelmet jelentenek a fonálférgekkel, a gyökér- és levélkártevő rovarok lárváival szemben, a kifejlett rovarok tojástermelését pedig akár 80-90%-kal csökkenthetik. A Bacillus thuringiensis toxinok szelektívek, magasabbrendű élőlényekre és a beporzó rovarokra nem veszélyesek.

A BioFluid® a meglévő technológiába beépítve, permetként a levélzetre is kijuttatható, ahol humuszanyagai növelik a növények aszálytűrő-képességét és mérséklik az intenzív napsugárzás káros hatásait.

A talajtrágyázásra és permetezésre egyaránt használt BioFluid® jelentősen csökkenti a kedvezőtlen időjárási tényezők káros hatásait, a növénybetegségek és -kártevők miatti hozamkiesést, a benne található baktériumok pedig vitaminokat, enzimeket, növényi hormonokat is termelnek, ezáltal is hozzájárulva a növény élettani folyamatainak támogatásához.3. A BioFluid® ALKALMAZÁSA

3.1. AZ ALKALMAZÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

A BioFluid® technológiától függően vízzel hígítva és töményen egyaránt kijuttatható. Amennyiben még nem használta a BioFluid®-ot, a felhasználás első két évében a vetés előtt a megadott adagok kétszeresét ajánlott kijuttatni.

FONTOS! A BioFluid® élő baktériumközösséget tartalmaz. Baktérium- vagy gombaellenes, illetve totális szerekkel történő együttes használata jelentősen csökkenti a készítmény hatékonyságát!

3.2. SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁK - kukorica, napraforgó, repce, búza, árpa, rozs, tritikálé, zab, szója, borsó, bab, lencse

A beforgatott szármaradványt (szalma, árvakelés, kukoricatarló) a baktériumok hatékonyan lebontják, ezáltal a növények könnyen felvehető tápanyaghoz jutnak.

Felhasználási javaslat
Termésbetakarítást követően, a tarlóhántás előtt hektáronként 10 liter BioFluid®-ot – szükség esetén vízzel 200-500 literre felhígítva – juttatunk ki és forgatunk be a talajba 5-10 cm mélységbe.

Az őszi vetésűeknél a kelés után permet formájában hektáronként 5 liter BioFluid®-dal kezeljük a
kultúrát. Ezzel elősegítjük a gyökeresedést, a bokrosodást és a télállóságot. Tavasszal szárba szökkenés előtt és kalászfejlődés előtt juttatunk ki hektáronként 5-5 liter BioFluid®-ot.

A tavaszi vetésűekre a tenyészidejüktől függően 2-3 alkalommal permetezünk 5 litert hektáronként
figyelembe véve a bokrosodást, szárba szökkenést, a kalász, a hüvely, a fej, vagy a cső fejlődésének kezdetét.

3.3. SZŐLŐÜLTETVÉNYEK, GYÜMÖLCSÖSÖK
A BioFluid®-ot a növényre permetezve növelhető a növény széndioxid-felvétele, ezért fokozódik a
cukorképzés.

Különös figyelmet érdemelnek e tekintetben a csemege- és borszőlőfajták, amelyek BioFluid®-dal való permetezése természsendüléskor és a termésérési időszakban javasolt, akár kétnaponta. Ezzel a módszerrel 2-3 cukorfok emelkedést érhetünk el, ugyanakkor a gyümölcs és annak mustja és a belőle készült bor is teltebb lesz – mind illatban, mind zamatban. Vörös szőlők esetében ezen összhatáshoz még átlag 6-10%-os színanyag-növekedés is társul.

BioFluid® hatása a gyümölcs mennyiségi és minőségi jellemzőire:

 • egységesebb gyümölcsérés
 • teltebb íz és zamat
 • magasabb cukorfok
 • több színanyag
 • nő a szállítási sérüléssel szembeni ellenállóképesség és az eltarthatóság

Felhasználási javaslat
Telepítésnél a talajelőkészítés során a szerves trágya beszántása előtt, szántóföldi permetezővel juttassunk ki 20 liter/hektár BioFluid®-ot, szükség esetén nagyobb mennyiségű munkaoldatnak behígítva.

Ajánlott minden évben őszi lemosó permetezést is végezni a BioFluid® 1%-os oldatával úgy, hogy bőven jusson a talajra is a permetléből. Ezt követően forgassuk be az avarral együtt, elősegítve annak lebomlását és az áttelelő kórokozók visszaszorítását.
Levélre permetezve tápanyaghoz juttatja a vele kezelt állományt és a gyakorlati tapasztalatok szerint javítja a növények ellenállóképességét a különféle kórokozókkal szemben (pl. tafrina, lisztharmat, peronoszpóra, körtebolha, levéltetű, almamoly, cseresznyelégy, szőlő ilonca).

3.4. KERTÉSZETI KULTÚRÁK - paprika, paradicsom, uborka, burgonya, dinnye, zöldségfélék, hüvelyesek, káposztafélék, szamóca

Kertészeti kultúráink számára nagyon fontos a talaj termőrétegének szerkezeti állaga, a jól levegőzött, morzsalékos termesztőközeg. A laza talajszerkezet miatt a gyökérzöldségek nem szerteágazottak, hanem szabályos karó alakúak lesznek.

Felhasználási javaslat
A szerves trágyázással együtt juttassunk ki a terület kihasználtságától függően 10-15 liter BioFluid®-ot hektáronként – szükség esetén nagyobb mennyiségű munkaoldatnak behígítva –, és dolgozzuk be 10-15 cm mélyen.

Levélre permetezve tápanyaghoz juttatja a vele kezelt állományt és a gyakorlati tapasztalatok szerint javítja a növények ellenállóképességét a különféle kórokozókkal szemben (lisztharmat, tripsz, levéltetű és más rovarkártevők).

 

3.5. DÍSZNÖVÉNYEK - gerbera, szegfű, rózsa, kerti és szobanövények
BioFluid® használata segít az intenzív termesztésben használt vegyszerek által okozott stresszhatás kivédésében, folyamatos használata mellett megszűnik a rizóma betegség (tőrothadás, palántadőlés).

Folyamatos és kompakt virágzást, élénk színeket eredményez, a vágott virág szállíthatósága és
eltarthatósága javul.


 

A BioFluid® a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által regisztrált, biogazdálkodásban engedélyezett szer.

 

A NÉBIH engedély megtekintéséhez kattints ide!

A BIOKONTROLL Hungária igazolás megteintéséhez kattints ide!